Maďarský Rákócziho cheesecake

Maďarský Rákócziho cheesecake

 

Maďarský Rákócziho cheesecake

Maďarský Rákócziho cheesecake

Maďarský Rákócziho cheesecake (v originále Rákóczi Túrós) je velmi tradiční a proslulý maďarský dezert. Je poměrně náročný napřípravu a jeho pečení trvá celkem dlouho, nicméně výsledek rozhodně stojí za to. Já jsem ho měl zcela poprvé v kavárně v Budapešti a od té doby si ho upeču při každé možné příležitosti, kterých je bohužel méně, než bych chtěl.
Prep Time 15 minutes
Cook Time 2 hours
Chlazení v lednici 12 hours
Total Time 14 hours 15 minutes
Course S vanilkou a džemem
Servings 10

Equipment

  • 1 Kuchyňský mixér
  • 1 Obdelníkový pekáč

Ingredients
  

Korpus

  • 250 g mouky
  • 60 g cukru
  • 120 g másla
  • 1 žloutek
  • 40 g krémového sýra, crème fraîche nebo zakysané smetany
  • 6 g prášku do pečiva
  • špetku soli

Náplň

  • 750 g tvarohu
  • 120 g cukru
  • 3 žloutky
  • 3 bílky
  • citronová kůra
  • 2 lžičky přírodního vanilkového extraktu

Meringue (sníh z bílků)

  • 3 bílky
  • 225 g cukru
  • 50 ml vody

Příloha

  • 200 g meruňkového džemu

Instructions
 

  • Do mísy nebo kuchyňského mixéru vložte všechny ingredience na korpus.
  • Míchejte plochým šlehacím nástavcem, dokud nedosáhnete požadované konzistence.
  • Těsto přemístěte na čistou pracovní plochu a ještě ho ručně propracujte. Nepřehněťte ho, ale řádně sjednoťte.
  • Zabalte těsto a vložte na zhruba 30 minut do chladničky.
  • Pekáč vymažte máslem nebo do něj vložte pečicí papír.
  • Těsto vyndejte z lednice a rozválejte ho na přibližnou velikost pekáče.
  • Přemístěte těsto do pekáče a řádně a rovnoměrně ho rozprostřete po celé jeho vnitřní ploše. Přebytky na okrajích odřízněte.
  • Těsto v pekáči vyrovnejte a všude ho propíchejte pomocí vidličky, čímž zabráníte jeho deformaci při pečení.
  • Pekáč s těstem vložte na 30 minut do mrazničky.
  • Předehřejte troubu na 180ºC.
  • Vyndejte pekáč s těstem z mrazáku a vložte ho do trouby, kde ho pečte zhruba 10 minut.
  • Vyjměte pekáč z trouby a nechte ho společně s těstem vychladnout.
  • Do velké mísy vložte tvaroh, žloutky a polovinu cukru. Vše umíchejte metličkou do homogenní hmoty.
  • Přidejte citronovou kůru a vanilku a znovu důkladně promíchejte.
  • Z bílků a druhé poloviny cukru udělejte francouzské sníh.
  • Sníh poté opatrně zapracujte do tvarohové směsi.
  • Upečené a vychladlé těsto potřete meruňkovým džemem.
  • Následně do korpusu opatrně přendejte také tvarohovou náplň a stěrkou ji srovnejte.
  • Pečte na 180ºC po dobu asi 25 minut a poté nechte vychladnout.
  • Nyní si udělejte bílkové pusinky. K vyšlehaným bílkům postupně přidávejte horký cukrový sirup a šlehejte.
  • Vzniklou směs nechte několik minut odstát a poté jí dejte do zdobícího sáčku, pomocí kterého následně pusinkami ozdobte dort. Mezi jednotlivé pusinky na dortu rozetřete meruňkový džem.
  • Vše ještě jednou a naposled vložte do trouby a pečte, to tentokrátna 120ºC po dobu přibližně čtvrt hodiny.
  • Vyjměte hotový cheesecake z trouby, nechte ho vychladnout a následně ho vložte na 12 hodin do lednice.
  • Můžete podávat.

Notes

Tradičně se v tomto receptu vždy používá meruňkový džem. Je to velmi dobrá volba, protože nepřebíjí zbytek chutí. Je možné, že chuťové výraznější džem by zastínil zbytek chutí.