Maďarský Rákócziho cheesecake
Maďarský Rákócziho cheesecake (v originále Rákóczi Túrós) je velmi tradiční a proslulý maďarský dezert. Je poměrně náročný napřípravu a jeho pečení trvá celkem dlouho, nicméně výsledek rozhodně stojí za to. Já jsem ho měl zcela poprvé v kavárně v Budapešti a od té doby si ho upeču při každé možné příležitosti, kterých je bohužel méně, než bych chtěl.
Equipment
- 1 Kuchyňský mixér
- 1 Obdelníkový pekáč
Ingredients
Korpus
- 250 g mouky
- 60 g cukru
- 120 g másla
- 1 žloutek
- 40 g krémového sýra, crème fraîche nebo zakysané smetany
- 6 g prášku do pečiva
- špetku soli
Náplň
- 750 g tvarohu
- 120 g cukru
- 3 žloutky
- 3 bílky
- citronová kůra
- 2 lžičky přírodního vanilkového extraktu
Meringue (sníh z bílků)
- 3 bílky
- 225 g cukru
- 50 ml vody
Příloha
- 200 g meruňkového džemu
Instructions
- Do mísy nebo kuchyňského mixéru vložte všechny ingredience na korpus.
- Míchejte plochým šlehacím nástavcem, dokud nedosáhnete požadované konzistence.
- Těsto přemístěte na čistou pracovní plochu a ještě ho ručně propracujte. Nepřehněťte ho, ale řádně sjednoťte.
- Zabalte těsto a vložte na zhruba 30 minut do chladničky.
- Pekáč vymažte máslem nebo do něj vložte pečicí papír.
- Těsto vyndejte z lednice a rozválejte ho na přibližnou velikost pekáče.
- Přemístěte těsto do pekáče a řádně a rovnoměrně ho rozprostřete po celé jeho vnitřní ploše. Přebytky na okrajích odřízněte.
- Těsto v pekáči vyrovnejte a všude ho propíchejte pomocí vidličky, čímž zabráníte jeho deformaci při pečení.
- Pekáč s těstem vložte na 30 minut do mrazničky.
- Předehřejte troubu na 180ºC.
- Vyndejte pekáč s těstem z mrazáku a vložte ho do trouby, kde ho pečte zhruba 10 minut.
- Vyjměte pekáč z trouby a nechte ho společně s těstem vychladnout.
- Do velké mísy vložte tvaroh, žloutky a polovinu cukru. Vše umíchejte metličkou do homogenní hmoty.
- Přidejte citronovou kůru a vanilku a znovu důkladně promíchejte.
- Z bílků a druhé poloviny cukru udělejte francouzské sníh.
- Sníh poté opatrně zapracujte do tvarohové směsi.
- Upečené a vychladlé těsto potřete meruňkovým džemem.
- Následně do korpusu opatrně přendejte také tvarohovou náplň a stěrkou ji srovnejte.
- Pečte na 180ºC po dobu asi 25 minut a poté nechte vychladnout.
- Nyní si udělejte bílkové pusinky. K vyšlehaným bílkům postupně přidávejte horký cukrový sirup a šlehejte.
- Vzniklou směs nechte několik minut odstát a poté jí dejte do zdobícího sáčku, pomocí kterého následně pusinkami ozdobte dort. Mezi jednotlivé pusinky na dortu rozetřete meruňkový džem.
- Vše ještě jednou a naposled vložte do trouby a pečte, to tentokrátna 120ºC po dobu přibližně čtvrt hodiny.
- Vyjměte hotový cheesecake z trouby, nechte ho vychladnout a následně ho vložte na 12 hodin do lednice.
- Můžete podávat.
Notes
Tradičně se v tomto receptu vždy používá meruňkový džem. Je to velmi dobrá volba, protože nepřebíjí zbytek chutí. Je možné, že chuťové výraznější džem by zastínil zbytek chutí.