Pomerančový cheesecake

Pomerančový cheesecake

 

Pomerančový cheesecake

Pomerančový cheesecake

Pavel
Cheesecaky mě upřímně nikdy neomrzí. Když najdete ten svůj vyladěný recept na chesecake, je to sázka na jistotu – už si jen hrát s příchutěmi. Zde je výborný pomerančový cheesecake. Stačí slavnostněji ozdobit a mohou být i narozeninovým dortem. Tento pomerančový cheesecake je lehounký a svěží.
Prep Time 10 minutes
Cook Time 1 hour 20 minutes
Chladnutí pomerančového cheesecaku 5 hours
Total Time 6 hours 30 minutes
Course S mascarpone, S pomerančem
Servings 12 porcí

Equipment

  • 1 Forma na cheesecake

Ingredients
  

Na sušenkový základ pomerančového cheeecaku si připravte

  • 1 balení kakaových Bebe sušenek
  • 30 g ovesné vločky
  • 25 g mletých mandlí
  • 90 g kvalitního másla

Na náplň do pomerančového cheesecaku budete potřebovat

  • 250 g mascarpone
  • 250 g odtučněný tvaroh
  • 200 g ricotty
  • 2 PL zakysaná smetana
  • 2 ks vejce
  • 1 ks žloutek
  • 2 PL pomerančová šťáva
  • 2 ČL BIO pomerančová kůra (já jsem použila čerstvou i sušenou)
  • 1 PL Zlatý klas
  • 1 ks vanilkový cukr
  • 50-60 g moučkový cukr

Na polevu pomerančového cheesecaku

  • 2 ks žloutek
  • 350 ml šťáva z pomeranče
  • kůra z 1 BIO pomeranče
  • 35 g krystalový cukr
  • 30 g másla

Instructions
 

  • Sušenky, vločky i mandle dáme do sekáčku a rozdrtíme. Smícháme s rozpuštěným máslem. Spodek formy (průměr 21 cm) s odnímatelným okrajem vyložíme pečícím papírem (přicvakneme jej mezi dno a obruč, přečnívající papír odtrhneme).
  • Dáme na chvíli do chladničky a následně jej ve vyhřáté troubě 10 minut předpečeme.
  • Krém na cheesecake dělávám jen ručně. Do mísy dáme všechny mléčné složky a cukr, pořádně promícháme metličkou. Zapracujeme i vejce, pomerančovou šťávu a kůru + Zlatý klas.
  • Vylijeme na předpečené těsto.
  • Na spodek trouby dáme plech s vodou, aby se v ní vytvořila pára a cheesecake byl vláčnější. Pečeme na 170° cca 70 min., dokud není z vrchu pevný, ale uprostřed stále jemný a trošku tekutý. Já obecně ke konci ztiším teplotu na 160 °. Necháme ještě chvíli ve vypnuté troubě, poté v pootevřené a nakonec vyjmeme.
  • Když vychladne, oddělíme okraj formy a dáme ještě pořádně zatuhnout do chladničky.
  • Cheesecake jsem na závěr potřela pomerančovým krémem orange curd. Ten udělám tak, že si vezmu pomerančovou kůru. Přidáme šťávu, cukr a žloutky. V misce nad párou mícháme, dokud se cukr nerozpustí a hmota nezačne houstnout. Přidáme máslo a ještě pár minut mícháme, aby se dobře zapracovalo do krému. Nečekejte, že bude krém hned moc hustý. Je v něm hodně másla, takže zhoustne až po vychladnutí.