Pomerančový cheesecake
Cheesecaky mě upřímně nikdy neomrzí. Když najdete ten svůj vyladěný recept na chesecake, je to sázka na jistotu – už si jen hrát s příchutěmi. Zde je výborný pomerančový cheesecake. Stačí slavnostněji ozdobit a mohou být i narozeninovým dortem. Tento pomerančový cheesecake je lehounký a svěží.
Equipment
- 1 Forma na cheesecake
Ingredients
Na sušenkový základ pomerančového cheeecaku si připravte
- 1 balení kakaových Bebe sušenek
- 30 g ovesné vločky
- 25 g mletých mandlí
- 90 g kvalitního másla
Na náplň do pomerančového cheesecaku budete potřebovat
- 250 g mascarpone
- 250 g odtučněný tvaroh
- 200 g ricotty
- 2 PL zakysaná smetana
- 2 ks vejce
- 1 ks žloutek
- 2 PL pomerančová šťáva
- 2 ČL BIO pomerančová kůra (já jsem použila čerstvou i sušenou)
- 1 PL Zlatý klas
- 1 ks vanilkový cukr
- 50-60 g moučkový cukr
Na polevu pomerančového cheesecaku
- 2 ks žloutek
- 350 ml šťáva z pomeranče
- kůra z 1 BIO pomeranče
- 35 g krystalový cukr
- 30 g másla
Instructions
- Sušenky, vločky i mandle dáme do sekáčku a rozdrtíme. Smícháme s rozpuštěným máslem. Spodek formy (průměr 21 cm) s odnímatelným okrajem vyložíme pečícím papírem (přicvakneme jej mezi dno a obruč, přečnívající papír odtrhneme).
- Dáme na chvíli do chladničky a následně jej ve vyhřáté troubě 10 minut předpečeme.
- Krém na cheesecake dělávám jen ručně. Do mísy dáme všechny mléčné složky a cukr, pořádně promícháme metličkou. Zapracujeme i vejce, pomerančovou šťávu a kůru + Zlatý klas.
- Vylijeme na předpečené těsto.
- Na spodek trouby dáme plech s vodou, aby se v ní vytvořila pára a cheesecake byl vláčnější. Pečeme na 170° cca 70 min., dokud není z vrchu pevný, ale uprostřed stále jemný a trošku tekutý. Já obecně ke konci ztiším teplotu na 160 °. Necháme ještě chvíli ve vypnuté troubě, poté v pootevřené a nakonec vyjmeme.
- Když vychladne, oddělíme okraj formy a dáme ještě pořádně zatuhnout do chladničky.
- Cheesecake jsem na závěr potřela pomerančovým krémem orange curd. Ten udělám tak, že si vezmu pomerančovou kůru. Přidáme šťávu, cukr a žloutky. V misce nad párou mícháme, dokud se cukr nerozpustí a hmota nezačne houstnout. Přidáme máslo a ještě pár minut mícháme, aby se dobře zapracovalo do krému. Nečekejte, že bude krém hned moc hustý. Je v něm hodně másla, takže zhoustne až po vychladnutí.