Citrónový cheesecake

Citrónový cheesecake

 

Citrónový cheesecake

Citrónový cheesecake (pečený)

Jana Malinová
Toto je recept na můj oblíbený pečený citrónový cheesecake.
Prep Time 15 minutes
Cook Time 45 minutes
Dokončení citrónového cheesecaku 30 minutes
Total Time 1 hour 29 minutes
Course S citrónem
Servings 12 porcí

Equipment

  • 1 Forma na cheesecake
  • 1 Mixér na mixování

Ingredients
  

Na korpus citrónového cheesecaku budete potřebovat

  • 200 g máslové sušenky
  • 100 g změklé máslo

Na náplň do citrónového cheesecaku budete potřebovat

  • 750 g sýr Mascarpone
  • 300 g moučkový cukr
  • 200 g zakysaná smetana
  • 5 PL hladká mouka
  • 4 ks vejce
  • 2 ks vaječný žloutek
  • kůra z citronu

Na krém na citrónový cheesecake budete potřebovat

  • 3 ks citron
  • 3 ks vejce
  • 3 PL moučkový cukr
  • 1 PL máslo

Instructions
 

  • Nejprve připravíme korpus tak, že rozmixujeme v mixéru sušenky. Potom je rukama smícháme se změklým máslem a vypracujeme těsto. Papírem na pečení vyložíme dortovou formu (kulatou).
  • Na dno formy namačkáme sušenkové těsto a vytvoříme také asi 2 cm vysoké okraje. Korpus budeme péct v předehřáté troubě 10 až 12 minut při teplotě 180°C, pokud nejsou okraje korpusu zlatohnědé.
  • Náplň vytvoříme pomocí mixéru tak, že při nízkých otáčkách vyšleháme zcela dohladka mascarpone se zakysanou smetanou a moučkovým cukrem.
  • Potom postupně po jednom za stálého šlehání přidáme čtyři celá vejce, 2 žloutky a 5 lžic hladké mouky.
  • Na závěr přidáme i nastrouhanou kůru z 1 citronu, který jsme před tím spařili horkou vodou. Dobře promícháme. Takto připravený krém vylijeme na předpečený korpus a dáme ho péct do trouby vyhřáté na 180 ° C na 10 až 15 minut. Následně teplotu snížíme na 150 ° C a pečeme ještě asi 40 minut.
  • Hotový cheesecake musí být pevný u okrajů a uprostřed polotuhý. Ještě horký cheesecake pomocí nože oddělíme od okrajů formy, aby se během chladnutí nenalepil na stěny formy a nepopraskal. Potom cheesecake vytáhneme z formy, ale až když úplně vychladne, aby nám náplň nevytekla.
  • Krém na cheesecake vytvoříme tak, že v misce vyšleháme metličkou 3 vejce se 3 lžícemi cukru. Přidáme nastrouhanou kůru z citrónů, které jsme před tím spařili horkou vodou a také přecezenou šťávu z citrónů.
  • Misku přendáme nad parní lázeň a vaříme za stálého míchání, dokud krém nezhoustne. (Pozor krém nesmí vřít). Potom sundáme misku z koupele a do ještě teplého krému zamícháme 1 lžíci másla.
  • Mícháme metličkou, dokud se máslo zcela nerozpustí. Krém necháme za občasného promíchání vychladnout. Vychladlý krém nalijeme na vychladlý cheesecake.

Notes

Snad si pochutnáte jako já. Toto je můj oblíbený recept na citronový cheesecake.