Makový cheesecake (nepečený)

 

Makový cheesecake (nepečený)

Jana Malinová
Pokud jste, jako já, velkými milovníky máku, tento nepečený makový cheesecake ve fit verzi nesmí uniknout vaší pozornosti. Je plný bílkovin, připavíme si jej bez přidaného cukru a oproti klasickým cheesecakeům obsahuje i méně tuku. Na chuti mu to ovšem vůbec neubírá. Nevěříte? Pojďte se o tom přesvědčit.
Prep Time 15 minutes
Cook Time 20 minutes
Chlazení makového cheesecaku 5 hours
Total Time 5 hours 35 minutes
Course S mákem
Servings 12 porcí

Equipment

  • Forma na cheesecake

Ingredients
  

Co budete potřebovat na makový cheesecake

  • 500 g roztíratelného nízkotučného tvarohu
  • 200 g smetanového sýra light (cream cheese light)
  • 150 g zakysané smetany
  • 80-90 g mletého máku
  • 150 g xylitolu nebo erytritolu (nebo jiného sladidla)
  • 50 g želatinového ztužovače krémů (nebo 20 g čiré želatiny)
  • 200 g ovoce (maliny nebo jiné)

Ingredience na korpus makového cheesecake

  • 250 g sušenek Gullón Sugar Free Digestive (koupila jsem na Aktinu)
  • 100 ml vody

Instructions
 

  • Sušenky rozmixujeme najemno spolu se 100 ml vody.
  • Sušenkovou směs pořádně zamačkáme rukou na spodek dortové formy (o průměru cca 20 cm).
  • V misce si smícháme tvaroh, cream cheese, zakysanou smetanu, xylitol, pomletý mák a ztužovač. Použijeme-li čirou želatinu, nejprve ji rozmícháme s 20 ml horké vody, přidáme do ní lžíci krému a pak rozehřátou želatinu vmícháme do celého krému.
  • Krém pořádně utřeme pomocí metličky, a poté jej navrstvíme na připravený korpus.
  • Cheesecake odzdobíme ovocem a dáme ho ztuhnout do chladničky, ideální na noc (minimálně však na 4-5 hodin).

Notes

Aby byl cheesecake bez cukru, osladila jsem ho xylitolem. Použít můžete i jiné vámi preferované sladidlo.
Na korpus jsem použila sušenky bez cukru, které jsem rozmixovala jen s trochou vody. Korpus krásně držel pohromadě a vůbec se nedrolil, nebylo třeba přidat ani žádný olej. 
Základ krému tvoří tvaroh, díky kterému dostaneme zákusek plný bílkovin. Pro chuť a extra krémovost jsem do krému přidala i cream cheese v light verzi a zakysanou smetanu, která mu i v malém množství dodá ještě lepší chuť.
Krém vám pěkně zatuhne pomocí želatiny nebo ztužovače krémů. Ztužovač krémů však obsahuje přidaný cukr. Tak s tím počítejte.
Makový cheesecake doporučuji podávat s malinami, je to vynikající kombinace! 🙂
Makový cheesecake s malinami